Uluslararası Alevi Araştırma Dayanışma ve Eğitim Vakfı Kurma Girişimi tarafından düzenlenen sempozyum, Almanya’nın Frankfurt kentinde 30 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Sempozyumun ana konuların üç ayrı Coğrafyada Alevi Uluları ve Mekanları konusu oluşturdu.

Sempozyum Selamlamalar ve Vakfı Kurma Girişimi’nin tanıtım sunumu ile başladı.

Program boyunca yapılan konuşmalar Farsça ve Türkçe olarak anında çevrildi.

Sempozyuma İran’dan katılan Bilim İnsanların İmam Rıza’nın bölgeye nasıl geldiği, yaşamı ve Meşhed’deki Mekanının oluşumu ve tarihi ile ilgili bilgileri paylaştılar.

Daha sonra Erdebil’den Video konferans ile katılan Prof. Dr. Kerim Hacızade Şah İsmail türbesi ile ilgili geniş açıklamalarda bulundu. Katılımcılar tarafından sorular soruldu.

İkinci bölümde daha çok Türkiye’deki Alevi uluları ile ilgili mekanlarının şekli ve amacı hakkında bilgiler paylaşıldı.
İlkönce Prof. Dr Ali Yaman; Hacı Bektaş Veli Dergahı ve Alevi Ocakları içindeki durumu hakkında oldukça kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Sunuma buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiyeden bağlanan Ankara Üniversitesinden Dr. Cemal Salman Alevi mekanların önemi, içeriği oluşumu ve amaçları konusunda bilgi verdi. Sunuma buradan ulaşabilirsiniz

Yurtdışındaki Alevilik açısından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden Bülent Keleş Almanyadaki Cemevlerinin oluşumu ve ritüeller ile ilgili kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Sunuma buradan ulaşabilirsiniz

Daha sonra Darmstadt AKM ziyaret edilerek Oradaki üyelerle sohbet edildi. Bundan sonra yapılması gerekenler hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Önümüzdeki dönemde yapılması düşünülen Sempozyum konusu ile de görüşmeler olduğu ve Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.