Bu Proje Tamamlanmıştır.

Uluslararası Alevi Vakfı olarak, Avrupa Çalıkağıl (Maskani Herdif) Kültür Derneği e.V.  ile birlikte yeni bir kampanyaya destek veriyoruz.

Bingöl sınırları içerisinde bulunan Herdif Köyü 1996 yılında devlet tarafından terör gerekçesi ile yerle bir edilmiş, köy tamamen boşaltılmıştır.

Avrupa Çalıkağıl (Maskani Herdif) Kültür Derneği e.V
2001 yılından itibaren, vefalı canlarla birlikte yeniden imar çalışmalarına başlamış, bugün 160 haneye ulaşarak güzel bir köy yeniden kurulmuştur. Derviş İlyas Türbesi onarılmış, köye yeniden yaşam gelmiştir.

Şimdi ise, köye giden 1.5 km.’lik bir yolun iki tarafına meyve ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verilmiştir. O köyde yaşayanlar ve ziyarete gelenler için, herkesin yol boyunca nasipleneceği bir güzel hizmet hazırlığındalar.

Bir meyve ağacı, siparişi, teslimatı, ekimi ve iki buçuk yıllık bakımı ile sadece 25€.
Ödediğiniz her ağaç sizin adınızı taşıyacak.

Hedefimiz 2.000€
Şu ana kadar toplanan miktar yaklaşık 700€ Eksiğimiz 1.300€ Hepinizin uzaklarda bir köyde isminizi yaşatacak bir dikili ağacınız olsun.

Desteklerinizi bekliyoruz.
1 Ağaç = 25€

Köyde türbesi bulunan Derviş İlyas Kimdir?

Kureyş’in oğlu Gazi’nin torunudur. Kendisi Osmanlı’nın baskısından dolayı bu köyde gizlenmiş ve burada Hakk yürümüştür. Çe Bava Bor, Çe Derbiş Musa (Murteza), Çe Bava Büklü, Çe Derviş Süleyman Kızılbel, Çe Aliye Mustafa, bu Kureyş ailelerin dedesidir.

Kaynak: Ahmet Demir (Dede)